יום חמישי, 19 בספטמבר 2019

הצגה – "האיש שחשב שאשתו היא כובע" – תיאטרון החאן


האיש_שחשב1
צילום: יעל אילן

המחזה "האיש שחשב שאשתו היא כובע" מבוסס על ספר באותו השם שיצא בשנות השמונים אותו כתב חוקר מוח, ניאורולוג ששמו אוליבר סאקס, ושם הוא מספר על מקרים אמיתיים של פציינטים שלו שהגיעו אליו עם כל מיני מוזרויות ולקויות במוח, במערכת העצבים, בחשיבה, בזיכרון, בראיית העולם, ואותם הוא בדק.
האיש_שחשב2
צילום: יעל אילן
המחזה מתאר סוגים שונים של בעיות או יותר נכון מקרים, לכל בעיה/מקרה יש שם, כל בעיה/מקרה היא סיפור קצר בפני עצמו. כל מקרה כזה אורכו דקות מספר אבל כל מקרה הוא עולם שלם בפני עצמו. חלק מהמקרים מוכרים לקהל כמו טורט או אוטיזם וחלק מהמקרים הם שמות שזו לי הפעם הראשונה להיתקל בהם. על הבמה 4 שחקנים המחליפים תפקידים בניהם. פעם השחקן אחד מגלם את "החולה" הלוקה בבעיה מסוימת ושחקן אחר את הרופא או המטפל, ובמקרה אחר יהיה היפוך תפקידים והשחקן ששיחק את "החולה" ישחק את המטפל והמטפל ממקרה אחר יגלם הפעם את "החולה".
האיש_שחשב3
צילום: יעל אילן
האיש_שחשב4
צילום: יעל אילן
החלפת התפקידים הזו לאורך ההצגה מרתקת את הצופה ליכולות המדהימות של השחקנים הן בגדולתם והן וכוחם הנפשי לעבור מדמות סמכותית, הגיונית וחומלת לדמות בעיתית ומכמירת לב בשל בעייתה וחוסר ההבנה של הפציינט בחומרת הבעיה.
ההצגה מאתגרת, מחשבתית ונפשית. היא גם מציבה בפני כצופה בעיה, איך אני יכולה להגיב למקרה? לצחוק (כי היו קטעים שהיו מצחיקים)? הרי זה ללעוג לחלש ממך. לא להגיב? אז שלא יחשבו שאינני מעריכה את ההצגה?
כל מה שנשאר זה לחמול ולנסות להבין שאין פתרון קל ושהמוח הוא מבוך אחד גדול ללא פתרון ברור. למחות כפיים למשחק הנהדר והמרתק ולומר כל הכבוד לתיאטרון החאן על האומץ להרים מחזה כזה העוסק בנושא רגיש כזה, נושא המוצנע אשר בדרך כלל מעדיפים שלא לדבר עליו.
תודה לתיאטרון החאן על החוויה.
האיש_שחשב5
צילום: יעל אילן


תקציר ההצגה מתוך אתר החאן:
בהשראת ספרו של הנוירולוג הנודע אוליבר סאקס, יצר הבמאי פיטר ברוק “מחקר תיאטרלי”, הכולל סדרה של מפגשים בין רופאים ומטופלים. כל תמונה מפגישה אותנו עם מקרה נוירולוגי משונה ומציבה אותנו מול תופעות מדהימות ומתעתעות, שעשויות להתחולל במוח האנושי שלנו, כמו: אוטיזם, טורט ועוד.
בין המקרים הללו: האיש שרואה רק חצי ממה שמולו ולכן מגלח רק צד אחד של לחיו, האיש שאינו מצליח לדבר בשפת אמו והאיש שחשב שאשתו היא כובע.


מחזה מאת פיטר ברוק ומארי-הלן אסטיין
נוסח עברי: דורי פרנס
בימוי: ג’יטה מונטה
תפאורה ותלבושות: פולינה אדמוב
תאורהרוני כהן
מוסיקהיבגני לויטאס
וידאו ארט: גיא רומם studio insight
קרדיט צילום: יעל אילן
משתתפים: דודו בן זאב, יואב היימן, שחר נץ, איתי שור
האיש_שחשב7

יום ראשון, 8 בספטמבר 2019

גן ההרדופים - רוזה ונטרלה




'גן ההרדופים', הוא סיפור התבגרותה של דיאמנטה, נערה איטלקייה החיה בכפר קטן בדרום איטליה, ונמשך על פני קרוב לחמישים שנה. תחילתו של הסיפור כשדיאמנטה היא ילדה קטנה בת 9, טרום מלחמת העולם השנייה ונמשך לתוך בגרותה שנים רבות אחרי.
דיאמנטה היא הבת הצעירה במשפחה. לה עוד 2 אחיות הגדולות ממנה ועוד 2 אחים. הם חיים בחברה פטריארכלית, לנשים אין זכות להביע דעה, אבל יחד עם זאת השלטת בבית זוהי האם מרג'אלה, אישה קשוחה, המנהלת את משק הבית ביד רמה. אבל היא אישה קרה ומרוחקת הממעטת בהפגנת חיבה והניחנת גם בכוחות ריפוי והסרת עין הרע.
דיאמנטה נחשפת למוות בילדותה, כשחברה הטוב טובע מול עיניה וזמן מה אחרי זה אף אביה נהרג בתאונה מחרידה. קשה לה לקבל מרות והיא מקנאה בחיים החופשיים יחסית אותם זוכים לנהל של הגברים במשפחה. במנהגיה המרדניים היא מנסה למתוח את ה"חבל" ביחסיה עם אימה והסביבה. במקביל מסופרים ברקע סיפור חייהן של שאר הנשים במשפחה, הקשרים בניהן, היחסים הטעונים עם האם והטרגדיות.
הסיפור איטי, מלא בתיאורים וניחוחות מהמטבח האיטלקי, ומלווה את עיסוקיהן של הנשים, עקרות הבית, בחיי היום יום כמו שאיבת מים, ניקיונות, סריגה וריכולים.

מומלץ בחום.


הספר ניתן לקריאה באפליקציה דיגיטלית של הוצאת שוקן.
גן ההרדופים, מאת: רוזה ונטרלה
Il giardino del oleandri / Rosa Ventrella
מאיטלקית: ארנו בר
הוצאת: הוצאת שוקן
שנת הוצאה: 2019
מס' עמודים: 248

ההרפתקנים הסודיים והתנגשות כוכב השביט - ס' גיי' קינג

  'ההרפתקנים הסודיים והתנגשות כוכב השביט' הוא ספר שני בסדרה על חבורת ילדים גאונים מרחבי העולם אשר מקבלים משימות  ויוצאים להרפתקאות. ...