'בטיבט הסודית' הוא יומן מסע שכתב הטייל הגרמני תיאודור אילון על מסע בן שנתיים אליו יצא בשנת 1934 לטיבט, מדינה מסתורית ומרתקת שבאותה תקופה, טרום הכיבוש הסיני, הייתה סגורה ומסוגרת בפני העולם. על מנת לחדור ולטייל במדינה, היה עליו להסוות את עצמו. הוא צבע את שערו הבלונדיני לשחור, צמצם את עיניו כדי להסתיר את צבען הכחול וכדי לשוות להן מראה של עיניים מלוכסנות, שם פקקים בנחיריו כדי לשוות להם מראה "אסייתי", צבע את פניו בתמיסה של שמן ויוד כדי להכהותם ולמד מראש בצורה בסיסית את מיומנויות השפה הטיבטית. הוא נדד במסווה של נזיר טיבטי ובמקרים רבים העמיד פני חירש אילם.
הספר מתאר את הכנותיו המדוקדקות לקראת המסע. הכנות שכללו הכנות פיזיות ונפשיות לקראת מסע מסובך וארוך. המסע עצמו כלל הליכות ארוכות, ממושכות ומאמץ פיזי רב מאוד בתנאי שטח הרריים קשים, מאמץ יומיומי להתחפש ולהשתלב בן האנשים אבל יחד עם זה מפגש עם תרבות ומנהגים שונים, חוויות הכוללות תופעות טבע לא מוסברות, מפגש עם האוכלוסייה המגוונת, עם הנוודים הפשוטים טובי הלב, היתקלויות בשודדים קשוחים אבל גם תמימים, מפגשים עם אנשי דת וחוכמה לצד שרלטנים, וכל זה בניסיון ללמוד, להבין ואולי להתחיל לפענח סודות תרבותיים ורוחניים של עולם מסתורי.
במהלך הספר איליון מספר את רשמיו מהמסע מהמנהגים המקומיים. הוא מביע סלידה מהלאמות אותם הוא רואה כמושחתים. מאידך הוא מתפעל מהנזירים הבודהיסטיים ומאורח החיים שלהם אותו הוא רואה כאורח חיים אידיאלי.
ספרי מסעות הם, בדרך כלל, לא סוג הספרים שאני נוהגת לקרוא אבל יש לי "חולשה" לספרים הנוגעים למזרח הרחוק, לתרבות המזרחית וטיולים לא מעטים במזרח הרחוק. לכן הספר הזה קסם לי וגרם לי לחרוג ממנהגי. לשמחתי הספר סיפק לי הצצה נדירה, אותנטית, ולא שגרתית, למנהגיה ולחייה התרבותיים, הרוחניים והדתיים של אז בטיבט.
בטיבט הסודית, מאת: תיאודור איליון
מאנגלית: יאיר להט
הוצאה: אופוס
שנת הוצאה: 2015
מס' עמודים: 176
מס' עמודים: 176