יום רביעי, 29 ביולי 2020

שקרים הכרחיים - דיאן צ'מברליין



"שקרים הכרחיים" הוא ספר מרתק על של תקופה בהיסטוריה – שנות השישים של דרום ארצות הברית. הגזענות עדיין שולטת והבדלי המעמדות ברורים מאוד. הספר עוסק בתכנית האאוגניקה לעיקור, תכנית אמיתית, שהתקיימה מ־1929 ועד 1975.

 

ציטוט מתוך הערות המחברת:

"תוכנית האאוגניקה לעיקור היא אמת לאמיתה. מ־1929 ועד 1975 עיקרה מדינת צפון קרוליינה יותר מ־7000 מאזרחיה. התוכנית כוונה אל ה"לוקים בנפשם", “רפי השכל", חוסים במוסדות פסיכיאטריים, שוהים במוסדות לעבריינים צעירים, חולי אפילפסיה ואחרים שעיקורם נחשב “לטובת הציבור".

במדינות אחרות היו אמנם תוכניות דומות, אך רובן הפסיקו לבצע ניתוחי עיקור מטעם המדינה לאחר מלחמת העולם השנייה, בשל אי־נוחות מההשוואה לניסויים באאוגניקה שהתקיימו בגרמניה הנאצית. לעומתן, הגדילה מדינת צפון קרוליינה את שיעור ניתוחי העיקור שהתקיימו בה אחרי המלחמה.

בשנים הראשונות התמקדה התוכנית בחוסים במוסדות, אבל בשנות החמישים עבר המוקד לנשים המקבלות קצבת רווחה."

 

"שקרים הכרחיים" מתרחש בשנות ה-60, והסיפור בו מסופר לסירוגין מנקודת מבטן של 2 נשים.

ג'יין פורסטר, בחורה צעירה בת 22, בחורה תמימה ואידיאליסטית. אשר מתקבלת לעבודה כעובדת סוציאלית בצפון קרוליינה. היא נשואה טרייה, ובעלה לא מקבל בעין יפה את רצונה של ג'יין לעבוד ואת עבודתה בכלל. מבחינתו, שג'יין תישאר בבית, תגדל את הילדים , תבשל, תסרוג. רק שלא תעבוד.

במסגרת עבודתה היא עוזרת ועוקבת אחרי משפחות נתמכות סעד, ובניהן היא נקשרת במיוחד לאייבי ומשפחתה.

 

אייבי הארט, נערה בת 15, יתומה מאב ואמה מאושפזת בבית חולים לחולי נפש. היא, אחותה מרי אלה בת ה-17 ובנה בן השנתיים, גרים בבית אחד עם הסבתא. הסבתא חולנית וכמעט שאינה מתפקדת, האחות מרי אלה על סף פיגור והילד מראה סימנים התחלתיים של חוסר התפתחות. בהסכמת הסבתא וללא ידיעתה עוקרה מרי אלה לאחר לידת הילד. ועתה עולה הרעיון לעקר גם את אייבי, ללא ידיעתה, וכל זאת תחת ההחלטה שזה הדבר הנכון ביותר.

אייבי ומשפחתה הן חסרות כל, אשר גרות בבית אשר הקצה להן בעל חוות טבק תמורת עבודתן במקום. בשל מצבן הן נתמכות סעד וג'יין במסגרת עבודתה מקבלת אותן תחת חסותה.

 

ג'יין אינה מסוגלת להיות מנותקת נפשית והיא נקשרת למשפחת הארט. לא מקובל בעיניה לקבל החלטות מבלי ליידע את הנוגעים בדבר, והיא מחליטה ופועלת בדרך שמורה לה ליבה. אבל השרות הסוציאלי לא רואה את הדברים עין בעין איתה מאחר והדרך נוגדת את הנהלים. פעולותיה גוררות שורה של תוצאות קורעות לב. וכמו שאימה של ג'יין אמרה: לפעמים משלמים מחיר כבד על לצאת מהקווים”.

 

הספר מרתק, מרגש, נוגע ללב, מעורר מחשבות ולא עוזב את הקורא הרבה אחרי שהגיע לדף האחרון בספר.

מומלץ בחום רב.

 

הספר ניתן לקריאה במסגרת שיתוף פעולה עם אתר אינדיבוק.

הספר באתר אינדיבוק, ולקריאת פרק ראשון



שקרים הכרחיים, מאת: דיאן צ'מברליין

Necessary Lies / Diane Chamberlain

מאנגלית: שירי שפירא

הוצאת: עם עובד

שנת הוצאה: 2020

מס' עמודים: 415


יום ראשון, 26 ביולי 2020

מגע של חסד - דניאל סטיל




'מגע של חסד' הוא סיפורה של סידני ולס אשר יום בהיר אחד היא מוצאת את עצמה אלמנה וחסרת כל. היא ובעלה חיו את החיים הטובים. בעלה היה איש עשיר אשר דאג לכל מחסורה. כשהתחתנו היא ויתרה על הקריירה שלה כמעצבת אופנה והם חתמו על הסכם ממון, אבל לאחר מותו של בעלה בתאונת אופנוע היא מגלה שהוא מעולם לא שינה את הצוואה אותה כתב עוד לפני שהכירו וכל רכושו עובר לבנותיו מנישואיו הקודמים. בנותיו דואגות לסלק אותה מביתה והיא מוצאת את עצמה בגיל 49, חסרת כל.

לפני נישואיה היא הייתה מעצבת אופנה מוערכת אבל לאחר שנים רבות בהן לא עסקה במקצוע, היא מתקשה להיכנס לתחום מאחר ושוק העיצוב שינה את פניו וטכניקות העבודה השתנו. מפגש מקרי עם בעל בית אופנה מעניק לה את האפשרות לחזור לתחום, ולמרות הזהרותיהן של בנותיה אשר אף הן עוסקות בתחום עיצוב האופנה, היא מתחילה לעבוד בחברה "ליידי לואיז". היא מתחילה לעבוד תחת שרביטו של אדוארד צ'ין, בחור סיני צעיר אשר הוא המעצב הראשי בחברה. אדוארד, עוזר לסידני להשתלב והם קושרים קשרי עבודה-חברות טובים. אבל מתברר שסידני היתה תמימה והבוס מנצל את תמימותה בעולם העסקים ומפיל עליה "תיק" של יבוא סחורה גנובה ואישום פלילי, ואילו הוא ניקה את עצמו מכל העניין.

כשהכול עוטה עליה והעולם נראה שחור משחור, והיא מרגישה על סף תהום, מצליחה סידני לאסוף את השברים ולאט לאט להתחזק, לראות את האור בקצה המנהרה לפרוש כנפיים ולהצליח, בעזרתם של אנשים אשר מתגלים כחברים. היא מגלה את כוחה ואת עצמאותה ולראות שאף פעם לא מאוחר להגשים משאלות.

 

בעבר היו שנים שאהבתי לקרוא את ספריה של הסופרת הפורייה הזו, דניאל סטיל. אבל לאחר תקופה הרגשתי שקצת מיציתי ותקופה ארוכה שלא קראתי את ספריה. הפעם החלטתי לנסות שוב ולא התאכזבתי. אמנם במהלך הקריאה של הספר נזכרתי למה הפסקתי לקרוא את ספריה, משהו בסגנון הכתיבה שלה ובחזרתיות של קטעים במהלך הסיפור. אבל למרות זאת הספר מתוק, קליל ומשאיר הרגשה טובה בסיום קריאתו.

 


הספר נקרא באפליקציית עברית.

הספר באתר עברית ולקריאת פרק ראשון



מגע של חסד, מאת: דניאל סטיל

FALL FROM GRACE / Danielle Steel

מאנגלית: שאול לוין

הוצאת: כנרת, זמורה-דביר

שנת הוצאה: 2020

מס' עמודים: 272


יום ראשון, 19 ביולי 2020

פרפרים בנובמבר - איידור אווה אולפסדוטי




"פרפרים בנובמבר" הוא סיפורה של אישה (שמה לא מוזכר בסיפור) בת 33, די מרוכזת בעצמה. היא מתורגמנית השולטת ב-11 שפות. ביום בהיר אחד היא ננטשת הן ע"י המאהב שלה והן ע"י בעלה. ולאחר כמה ימים היא מוצאת את עצמה מטופלת בילד חירש, אילם וכבד ראיה אבל חכם לגילו. הילד, טומי, הוא בנה של חברתה הטובה (היחידה?) אשר נאלצת להיות בשמירת הריון.

בהחלטה של רגע, בחודש נובמבר, תחילת החורף, היא מחליטה לצאת למסע אל הטבע עם הילד סביב איסלנד, על כביש טבעתי המקיף את איסלנד לעבר בית קיץ אשר זכתה בו בהגרלה. מסע של קיץ אבל נעשה בחורף.

קצת לפני הנסיעה היא והילד ממלאים כרטיס הגרלה וזוכים בסכום כסף גדול מאוד אשר מעניק להם חיים קלים בנסיעה.

במסעם, גם גשם שיורד ללא סוף, לאורך נופיה של איסלנד, פוגשים האישה והילד אנשים שונים ומשונים, "הורגים" בטעות חיות שונות, מאמצים חיות אחרות, מתרגלים לאור שלאט לאט נמוג כשהחורף והשלג משתלטים.

 

לאורך המסע האישה והילד טומי לומדים להכיר ולתקשר אחד עם השני. הילד נפתח ומתגלה חוכמתו ואילו האישה לומדת להכיר את עצמה, להשלים עם עברה, ולצאת מקליפתה.

 

הספר קליל, קריא וחביב. הוא לא מכיל מחשבות עמוקות, והיו פעמים שהתנהגותה של האישה אפילו הרגיזה אותי בהיותה כל כך מרוכזת בעצמה ואדישותה לעתים לעובדת היותה המבוגר האחראי על ילד מוגבל. אבל תיאורי הנוף, והטבע פיצו לעתים על אותם קטעים מרגיזים.

סה"כ ספר חביב.

 

הספר ניתן לקריאה במסגרת שיתוף פעולה עם אתר אינדיבוק.


פרפרים בנובמברמאת: איידור אווה אולפסדוטי 

Rigning í nóvember / Auður Ava Ólafsdóttir

מאנגלית: גבי סילון

הוצאת: חרגול ספרים, מודן הוצאה לאור

שנת הוצאה: 2018

מס' עמודים: 270


יום ראשון, 5 ביולי 2020

דיסאוריינטלית - נגאר ג'וואדי‏


"דיסאוריינטלית" הוא סיפורה של קימיה סאדר. קימיה נמצאת בבית חולים פריזאי בחדר המתנה של המחלקה לטיפולי פוריות. וכדי להעביר את הזמן היא מתחילה לגולל את סיפור אבותיה, כמעין סיפורי אלף לילה ולילה. הסיפורים מגיעים עד 3 דורות אחורה במשך כמה דורות עד עקירתה של המשפחה לפריז.
קימיה נולדה באיראן, בת שלישית לדריוש ושרה סאדר. היא נולדה ביום שסבתה נור נפטרה. הסבתא (אימו של דריוש) הייתה אחת מבנותיו הרבות של מונטזמולמולק אשר היה איש עשיר רב נכסים ובעל הרמון מלא נשים.
אמה שרה, היא בת למשפחה ארמנית אשר הצליחה להימלט מהתורכים.
קימיה גדלה כמעין "טום בוי" במשפחה חמה וגדולה מוקפת בהרבה דודנים ודודניות, דודים ודודות. עד אשר מצבה המתדרדר של המדינה גורם למשפחה המורחבת להתפצל , לברוח מאיראן ולהתפזר ברחבי העולם.
אביה, דריוש היה אינטלקטואל כריזמטי שנלחם למען חופש הביטוי באיראן והדבר היה בעוכריו שכן מפחד מפני השלטונות הוא נאלץ לרדת למחתרת, להסתתר ואף לברוח מהמדינה ובעקבותיו גם אשתו ובנותיו. הם מגיעים לפריז אבל גם שם הקליטה לא הייתה קלה שכן שם הם נאלצו לחיות בבדידות ללא המשפחה המורחבת מצד אחד והצרפתים שלא קיבלו אותם בזרועות פתוחות מצד שני. הם הגיעו לפריז עליה חלמו כל השנים, אבל כשהגיעו לשם נשארו עם ליבם מלא הגעגועים למולדתם איראן.

הספר מרתק, הוא פותח צוהר לחיים באיראן במהלך התהפוכות הפוליטיות במאה העשרים שהתרחשו בה. הוא מספר בשנינות, הומור והרבה רגש על האנשים, הנשים, האמונות והמנהגים השונים.

מומלץ ביותר.

הספר ניתן לקריאה במסגרת שיתוף פעולה עם אתר אינדיבוק.

דיסאוריינטליתמאת: נגאר ג'וואדי‏
Desorientale / Negar Djavadi
מצרפתית: רמה איילון
שנת הוצאה: 2020
מס' עמודים: 311



רווח של חמש - טלי כהן־צדק

    "רווח של חמש" עוסק באהבת אם לבנה במציאות כל כך ישראלית. נתי היא אם לבן שעומד להתגייס וכמו שהיא מכירה אותו הוא ירצה להתגייס לי...