יום שלישי, 21 בינואר 2020

בשולי הנוחות - סייקה מורטה




"בשולי הנוחות" מספר את סיפורה של קֵייקוֹ פוּרוּקוּרה. קייקו, מאז ילדותה לא מצליחה להשתלב, לא בקרב משפחתה ולא בסביבתה הקרובה והרחוקה. היא קולטת שצורת תפיסתה את בדברים שונה מהדרך שבה אחרים מפרשים ולכן היא מסתגרת בתוך תוכה וממעטת להגיב וליצור קשרים.
בגיל 18 היא מתחילה לעבוד בחנות שרות, ולראשונה היא מרגישה שהיא מבינה מה רוצים ממנה. היא הופכת את עבודתה בחנות לכל עולמה, אין לה צורך בקידום רק להיות שם וכך זה במשך 18 שנה. המנהלים, העובדים, הלקוחות, התצוגה, הכול מתחלף, אבל קייקו טוב לה בעבודת המשמרות שלה, בבית הקטן שלה בפינה שלה והיא לא מרגישה צורך לשנות.
אבל, משפחתה ומעט החברים שלה, לא מבינים את החלטותיה ומנסים ללחוץ ולדחוף אותה לשנות.
הספר מותח ביקורת על הלחצים המופעלים על אנשים שאינם עומדים כביכול בציפיות החברה. החברה מצפה להתנהגות מסוימת, אבל מגיבה לא טוב ומפעילה לחצים חברתיים על אחרים שלא מתנהגים כך ומנסים למשוך אותם להתנהגות אחרת. ומי אמר שמה שמתאים לאחד מתאים גם לאחר?
בתקופה האחרונה מוציאה הוצאת כתר במסגרת "הסדרה הקטנה" ספרים בפורמט של מעין ספרוני כיס קטנים. הסדרה הזו מתגלה ככזו שיוצאים בה פנינים ספרותיות. בשולי הנוחות היא בהחלט פנינה שכזו.

סיפור עדין, רגיש ומומלץ בחום.


הספר ניתן לקריאה במסגרת שיתוף פעולה של מועדון הקוראות עם אתר עברית.
בשולי הנוחות, מאת: סייקה מורטה
KONBINI NINGEN / Sayaka Murata
מיפנית: עינת קופר
הוצאת: כתר
שנת הוצאה: 2019
מס' עמודים: 145

יום ראשון, 19 בינואר 2020

האי של נשות הים - ליסה סי



ליסה סי, היא בעיני שם שלא משנה מה היא תכתוב ועל מה, את ספריה אני אקרא. יש טובים ויש טובים יותר ובעיני הספר הזה משתייך לטובים יותר. בספר מרתק, מעניין ויחד עם זאת מלמד על פיסת היסטוריה על קוריאה בכלל ועל האי הקוריאני ג׳ג׳ו בפרט בשנים שבין 1938-2008.

"האי של נשות הים" מתרחש באי  ג'ג'ו, אי בדרום קוריאה, ומביא את סיפורן של נשות הים המכונות בקוריאנית ה"האניו". ההאניו מאוגדות בקבוצות קולקטיב בעל הירארכיה, התלוי בוותק ובמיומנות של הנשים. האניו יוצאות לים, צוללות לעומק הים בקבוצות, ללא ציוד מיוחד מעבר לריאות שלהן ושקי איסוף, ושולות/מלקטות מהים פירות ים שונים. כשהשלל שנאסף נמכר ברובו. העיסוק הזה של האניו עובר מאם לבת.
העיסוק הזה התפתח כיוון שנשים היו פטורות מתשלום מס על עיסוקן (להבדיל מהגברים), ולכן בעוד הנשים יצאו למלאכת הדיג ולפרנס באמצעותו את הבית, הגברים נשארו בבית לשמור ולטפל בילדים.
האי של נשות הים מביא את סיפור חברותן וחייהן של יונג-סוק ומי-ג'ה. מילדותן באי ועד לגיל זיקנה תוך כדי ארועים הסטורים אשר משפיעים על חייהם ועל חברותן.
יונג-סוק היא ביתה של של מנהיגת הקולקטיב המקומי אשר לומדת להיות האניו ולהצטרף לקבוצה. ואילו מי-ג'ה היא יתומה שאומצה על ידי דודיה אבל כתם כבד מוטל על שמה מאחר והוריה נחשבו למשתפי פעולה עם האויב (היפנים). הבנות נפגשות בגיל 7 וחברות אמיצה נרקמת בניהן לאחר שאימה של יונג-סוק "מאמצת" אותה ובהיותה בת 15 היא מצרפת את מי-ג'ה לקולקטיב.
בהמשך משודכות הבנות באותו הזמן, יונג-סוק עם בחור מלומד מכפרה ומי-ג'ה עם בנו של משתף פעולה. הן נישאות, יולדות, אבל הפוליטיקה משפיעה על חייהן, ומשפיעה באכזריות על הקשר בניהן.

ספר מרתק, מרגש, מלמד ומומלץ בחום רב.


הספר ניתן לקריאה במסגרת שיתוף פעולה של מועדון הקוראות עם אתר עברית.
קישורים שמספרים על נשות הים (האניו):
האי של נשות הים, מאת: ליסה סי
THE ISLAND OF SEA WOMAN / Lisa See
מאנגלית: דורית בריל-פולק
הוצאת: מודן
שנת הוצאה: 2019
מס' עמודים: 424

רווח של חמש - טלי כהן־צדק

    "רווח של חמש" עוסק באהבת אם לבנה במציאות כל כך ישראלית. נתי היא אם לבן שעומד להתגייס וכמו שהיא מכירה אותו הוא ירצה להתגייס לי...