יום חמישי, 28 בדצמבר 2017

אדם צעיר – עיתון לילדות ולילדים - סבא וסבתא - גיליון 54


סבא וסבתא
העיתון הגיע לידי מכמה סיבות. אחת היא סקרנות, מה זה העיתון הזה לילדים? במה הוא עוסק?  והרצון להשוות אותו לעיתונים אחרים שהכרתי אני בילדותי. סיבה נוספת, וכנראה גם העיקרית היא נושא הגיליון.
כשהגיע העיתון לידי, התלהבתי, האמת שחשבתי איך לא חשבו על זה אז, ואיזה רעיון מקסים זה ליצור עיתון צבעוני, נעים לעין ולדפדוף, שופע תמונות ולא עמוס מידי המוקדש כל פעם לנושא אחר ודש בו מכל מיני כיוונים. לאחר קריאה, ולא מתביישת לומר התמוגגות מהעיתון, לכמה רגעים הצטערתי שאני לא ילדה או שילדיי כבר גדולים או שנכדי, נכון להיום, קטן מידי. ובשל כך נמנעת ממני האפשרות ליהנות ממנו עם עוד ילד ונקודת מבטו.
הסיבה הנוספת שכבר הזכרתי שבשלה הגיע העיתון לידי, הוא נושאו. הפעם העיתון עוסק בנושא סבא וסבתא. אני סבתא דיי טרייה (כמעט שנתיים נחשב טרי, נכון?) וכל הנושא סביב זה מלהיב אותי. צדק מי שאמר שעד שלא נעשים סבא/סבתא לא מבינים מה זה. התענוג והאושר גדולים. האהבה היא אחרת לעומת האהבה שיש לי לילדי, ואין מילים בפי לתאר את החום בלב שעובר בי כל בכל פעם שהוא קורא לי "טאטא" (שיבוש שלו לסבתא).
נכון שעניין הסבתאות בדור הזה שונה מהסבתאות בדור שבו אני הייתי ילדה. לסבים/סבתות ישנם חיים שלמים, עמוסים ומלאים מעבר להיותם סבא וסבתא ועניין אותי כיצד העיתון יעסוק בנושא. יצאתי מתרשמת ואפילו למדתי דבר אחד או שניים.
תחילת העיתון פתח באיך זה להיות אצל סבא וסבתא ומאוד אהבתי שם את המשפט: "אצל סבא וסבתא..., זה כמו לחיות בחיים אחרים שדומים לשלכם אבל הם לא. סבא וסבתא מרשים דברים שאבא ואמא לא מרשים, אבל אוסרים על דברים שלאימא ואבא לא ממש אכפת מהם."
העיתון נגע בנושא הסבתאות משלל כיוונים.
סיפור על ילדה שנשארת בהשגחתה של סבתא שאותה היא לא מכירה מאחר והיא גרה במדינה אחרת וגם קיימת בעיית תקשורת כי הסבתא אינה דוברת עברית. הילדה מופתעת לפגוש בסבתא השונה ממה שדמיינה והתקשורת בניהן מצליחה למרות בעיות השפה.
ראיון עם סבתא, על חייה כילדה בעולם שונה מהיום ללא אינטרנט, פלאפונים, טלוויזיה ושאר פינוקים.
סבתאות בעולם בחיות, פילים. מפתיע ומדהים לגלות שהסבתות הן המנהיגות בעדר הפילים.
אגדה אינדיאנית של סבא ונכדו.
חידון שהנכדים עורכים לסבא/סבתא, ומצחיק לגלות שלא על כל השאלות ידעתי לענות.
עץ גנטי המאפשר לילדים לגלות אילו תכונות "ירשו". ומסביר לילדים את עניין של תורשה גופנית לאורך הדורות כמו גומות חן, צבע עיניים.
סיפורי ילדים מה הם אוהבים לעשות אצל סבא וסבתא.
וכמובן, איך אפשר בלי, חידונים ושעשועונים.
סופו של העיתון רמז על הנושא הבא העתיד להיות בעיתון הבא. שלג.
וכמו לשלג ככה גם לעיתון, אחכה לו בשמחה שיגיע ומקווה שיתגלגל לו לידי בחודש הבא.
אבל גם אם לא, וכשנכדי קצת יגדל, אני יודעת איזה מתנה אני מתכוונת לתת לו (וגם לי :-) ).
הוצאת: אדם צעיר
שנת הוצאה: 2017
עורכת: דניאלה אסא
מאיירת הגיליון: שירה קורח

יום שני, 11 בדצמבר 2017

בתו של מלך הביצה - קארן דיון



'בתו של מלך הביצה' הוא מותחן פסיכולוגי עוצר נשימה ששואב את שמו מאגדת ילדים מאת הנס כריסטיאן אנדרסן.
הלנה פלטייה, אשת משפחה בגרה במישיגן, נשואה ומגדלת באושר שתי בנות וכלב, למחייתה רוקחת ומוכרת מחיות וריבות תוצרת בית. לכאורה, אישה החיה חיים פשוטים ורגילים. אבל יום אחד הכול משתנה. אסיר, רוצח 2 סוהרים, נמלט, מעמיד את המשטרה על הרגליים והופך את חייה של הלנה ובעקבותיו את חייהם של משפחתה על פיהם. סודות ששנים ניסתה להסתיר נאלצים להתגלות.
הלנה נולדה לנערה קורבן לחטיפה ולחוטף שלה. הוא נולדה וגדלה בבקתה מבודדת באזור ביצות מישיגן כשכל עולמה זה הוריה והיא מנותקת משאר העולם עד גיל 12. הם חיו ושרדו בתנאי שטח פרימיטיביים ללא חשמל ומים זורמים ועד שלא עזבה את הבקתה היא לא הייתה מודעת שהם חיים בתנאי שבי ושהעולם יכול להיות אחרת. את ימי ילדותה התמימים עד היום בו נאלצה להתבגר בפתאומיות ולהיות מודעת למצבה היא מעבירה בהערצה עיוורת לאביה. אב שהוא פסיכופט, נרקיסיסט, אלים אבל בדרכיו המעוותות היו בו רגשות אבהיים ומגינים שלימדו אותה לשרוד בטבע.
עתה, 15 שנה אחרי שנותק הקשר בן הלנה לאביה (ש"זכה" לכינוי מלך הביצה), יודעת הלנה שאביה בדרכו אליה ולכן כאחת שמכירה את דרכיו היא מנסה להקדים אותו ולהגן על משפחתה מפניו.
הספר נע לאורך הזמן, העבר הרחוק של הילדות, העבר הקרוב יותר אחרי השבי והניתוק מהאב, וההווה. המעבר בן הזמנים משלב בתוכו סיפור אגדה לא כל כך ידוע של הנס כריסטיאן אנדרסן ששמו כשם בספר (בתו של מלך הביצה שנכתב ב 1858) המשתלב בתוכנו בסיפור הספר.

הספר מצדיק את אשר נאמר עליו. הוא מרתק ועוצר נשימה מהרגע הראשון שמתחילים לקרוא ועד השורה האחרונה.

בתו של מלך הביצה, מאת: קארן דיון
The Marsh King's Daughter/Karen Dionne
מאנגלית: קטיה בנוביץ'
שנת הוצאה: 2017 
מס' עמודים: 275

יום שני, 4 בדצמבר 2017

הצגה – “חלום ליל קיץ” – תיאטרון החאן


חתונה_חלום_ליל_קיץ_יעל_אילן
תקציר ההצגה מתוך אתר התיאטרון:
בליל קיץ אחד, נמלטים ארבעה צעירים הלכודים במרובע אהבים מן העיר אל היער הקסום. שם, בממלכת החלומות הלילית, בין פיות ושדונים – נתיניהם של מלך היער ומלכתו, בין קבוצת שחקנים חובבים העורכים חזרות להצגה מגוחכת, בין חמור מאוהב לאב מודאג, הם לומדים דבר או שניים על אהבתם ועל עצמם.
 חלום ליל קיץ ארז וכרמית_682x1024
תיאטרון החאן מעלה בעיבוד מודרני, פרוע וחופשי את מחזהו של שייקספיר "חלום ליל קיץ", עיבוד אשר מלהטט בן השפה השייקספירית הגבוהה לבין מילים עכשוויות. עיבוד מלא באפקטים של הצגה בתוך הצגה שהגלישה בניהם חלקה, עודף של תלבושות מסוגננות ומחסורן, די-ג'יי ברקע המנגן מוזיקה מקפיצה ומלהיבה פרי הלחנתו של דניאל סולומון, צלם חתונה, סרטי חתונה, דמויות שעולות ויורדות מהבמה מתרוצצות בתוך הקהל, הורמונים משתוללים, מין, אלימות, ויצרים.
עם כל המודרניות שבהצגה עדיין המחזה מצליח לגעת בנקודות עתיקות יומין שהיו רלוונטיות במאה ה-16 וגם רלוונטיות היום והם הצורך לאהוב ולהיות נאהב וגם פערי המעמדות.
בין פרץ צחוק עד דמעות אחד לשני, בן אמת לבדיון, בן גרוטסקי למציאות, הקהל יכול בעיקר להתרווח להנאתו, לזרום, לצחוק, ליהנות ולתהות האם זה חלום? ולקוות רק שלא להתעורר.

תודה לתיאטרון החאן על החלום ועל ההנאה המרובה.

מאת: ויליאם שייקספיר
עברית: דורי פרנס
בימוי: שיר גולדברג
עריכת טקסט: שחר פנקס
תפאורה: אדם קלר
תלבושות: נטשה טוכמן-פוליאק
מוסיקה: דניאל סלומון
תאורה: רוני כהן
כוריאוגרפיה: אריאל וולף
וידיאו ארט: אמיר טל
שפה ודיבור: אסי אשד
משתתפים: ארז שפריר, נטלי אליעזרוב, אריאל וולף, יהויכין פרידלנדר, יואב היימן, גיא גורביץ', דניאל גל, איתי שור, כרמית מסילתי-קפלן, יוסי עיני, נילי רוגל, ניר רון, ליאור בלאוס
קרדיט צילום: יעל אילן
 חלום ליל קיץ
תמונת ההצגה

יום שני, 20 בנובמבר 2017

הצגה - "נפוליון חי או מת" – תיאטרון החאן


294A6904_נפוליאון_חי_מת _יעל_אילן_1024x682
תקציר ההצגה מתוך אתר התיאטרון:
הקיסר נפוליון בונאפארטה, נמלט מעולם המתים אל המאה ה-19. הוא מבקש לשוב לחיים ולתקן את הטעות הגדולה שלו: הפלישה לרוסיה. בעקבותיו דולקים  כל  שדי עולם התוהו ובראשם – סאמדי ולילית –  מלכי השאול. במאמציהם לעצור את הנפטר המתפרע הם מפזרים בכל אירופה נפוליונים נוספים, מזויפים, בתקווה שהמת יתבלבל, יתעייף, יוותר וישוב עימם לעולם המתים. גם בריגלה –  רוצח שכיר, הנשכר על ידי המאפיה הנאפוליטנית לרצוח את הקיסר, מתרוצץ לו בין עשרות הדמויות המאכלסות את  אירופה בין השנים 1814-1806.
294A7135_נפוליאון_חי_מת _יעל_אילן_1024x682
תיאטרון החאן מעלה עיבוד מקורי, עם דגש למוזיקלי, את מחזהו של ניסים אלוני "נפוליון חי או מת". כאשר הזמרת-יוצרת, קרן פלס, חיברה את רוב הפזמונים להצגה, לצד הלחנים הקלאסיים של גארי ברתיני שהיו בהצגה במקור, כל אלו הם שילוב מבטיח ומנצח.
אמנם לא היה מזיק לאלו שמגיעים להצגה להגיע עם מעט ידע מוקדם על תקופת שלטונו של נפוליון, אבל גם בלעדיו ההנאה לא נפגמת. אין רגע דל על הבמה, התפאורה המרהיבה, משחקי התאורה שמעניקים לעיתים הרגשה של דיכאון ולעיתים מראה של פנטזיה, התלבושות המרהיבות, המוזיקה, מספר עלילות רקע שמשתלבות אחד בשני תוך מעברי הזמנים בעלילה, המשחק המרשים של השחקנים תוך כדי תיזוז של רובם בן דמויות שונות תוך כדי שירה וריקודים. בעיקר בלטו והרשימו אותי לאורך ההצגה אריה צ'רנר במשחקו את הברון סאמדי והתעלתה על כולם, לדעתי, נילי רוגל, יפה חושנית וסקסית כלילית.
294A7913_נפוליאון_חי_מת _יעל_אילן
כל הכבוד לתיאטרון החאן, על האומץ להביא הצגה כזו מורכבת ולא פשוטה, ולהנגיש אותה עם קהל שברובו מחפש במחזות מוזיקליים את הקל, הפשוט וההנאה המיידית ללא צורך בחשיבה עמוקה ולהכריח אותו לחשוב, להתרכז ולהתעמק במעבר להנאה הרגעית.

תודה לתיאטרון החאן על ערב מופלא, מענג וקסום.

מאת: ניסים אלוני
בימוי: אודי בן משה
תפאורה: ענת מסנר
תלבושות: יהודית אהרון
תאורה: רוני כהן
תנועה: אריאל וולף
במאית משנה: אנה בניאל
משתתפים: אריה צ'רנר, יהויכין פרידלנדר, ניר רון, ארז שפריר, יוסי עיני, אריאל וולף, איתי שור, גיא גורביץ', כרמית מסילתי-קפלן, נילי רוגל, יעל טוקר, נטלי אליעזרוב, נגן - אוהד בן אבי
קרדיט צילום: יעל אילן
294A7357_נפוליאון_חי_מת _יעל_אילן_1024x682

יום ראשון, 12 בנובמבר 2017

כחול, סגול עמוק - הדר מרחב-נאמן



כחול סגול עמוק

'כחול, סגול עמוק' הוא סיפור עדין ורגיש על התמודדות עם כאב ועצב. כל אחד והעצב שלו, כל אחד ודרכי ההתמודדות שלו.
אבי, קרדיולוג ישראלי, עובד לגור באוסטרליה כדי לקדם מחקר במסגרת עבודתו כקרדיולוג. אליו מצטרפות אישתו ההרה עם תאומים ובתם תמר בת החמש-עשרה. הבת תמר כואבת את הניתוק מהארץ, מהחברים מחוסר התקשורת עם הוריה השקועים בעצמה ומחליטה לעשות מעשה. היא נעלמת להוריה. היא קופצת לים ... ונעלמת.
מנקודה זו הסיפור נחלק לשני סיפורים מקבילים המשתרעים על פני חמש עשרה שנה, ומסופר לסרוגין מנקודות המבט של האב ושל תמר.
ההורים מתמודדים כל אחד בצורה אחרת. האם משלימה עם האסון, יולדת תאומים, מוצאת עבודה ותוכן נוסף לחייה. לעומתה האב לא משלים עם האסון. גופה לא נמצאת והוא בטוח שתמר חיה לה אי שם. הוא מזניח את עבודתו והופך את מרכז חייו ועולמו בשיטוטים ובחיפוש סימנים אחריה. התאומים מכניסים מעט אור לחייו אבל הפצע שנפער אינו נסגר.
תמר, ניצלת ונאספת על ידי דייג אשר דואג לה כמו אב, מעניק לה בית ושם חדש 'תמרה'. שם היא משתקמת נפשית, נפתחת וחוזרת לאט לאט לתקשר עם הסביבה, ליצור קשרים, להתבגר ולבנות לעצמה חיים משלה. הוריה כמעט ולא במחשבותיה.
הסיפור נוגע בנימי נפשם של כל אחד מהדמויות במורה עדינה ורגישה. הכאב של כל אחד מהדמויות חודר ללב הקורא וזועק לנחמה, ובבקשה שהקווים המקבילים ייפגשו. האם ייפגשו?


כחול, סגול עמוק, מאת: הדר מרחב-נאמן
שנת הוצאה: 2017

מס' עמודים: 244


יום שישי, 27 באוקטובר 2017

הצגה – “בדמי ימיה” – תיאטרון החאן


294A5806_בדמי_ימיה
תַּצְרֵף – עיבוד תיאטרלי מודרני ליצירת המופת “בדמי ימיה” מאת חתן פרס הנובל ש”י עגנון
"בדמי ימיה מתה אמי. כבת שלושים שנה ושנה הייתה אמי במותה. מעט ורעים היו ימי שני חייה”.
מי לא מכיר או נחשף לכתבים של ש"י עגנון, בן אם כהכנה לבחינות הבגרות או כאוהב ספר, ועדיין למרות מרחק השנים והשפה העברית הישנה עדיין כתביו וסיפורי המופת שלו ממשיכים לרתק.
גם ההצגה "בדמי ימיה" למרות היותה מוגדרת כעיבוד מודרני, השפה בה דיברו בניהם השחקנים היא לא עברית יומיומית אלא קרובה יותר לשפה בה נכתב הסיפור.
 294A5884_בדמי_ימיה
לאה, אמה של תרצה, נפטרה בגיל צעיר. מותה מותיר חלל עמוק בקרב הסובבים אותה ובעיקר אצל בתה, תרצה, בת ה-13. זמן מה לאחר המוות, מגלה תרצה את סיפור האהבה המוחמץ של אמה לעקביה מזל ואת הנישואים המאולצים של הוריה. גילוי זה מטלטל אותה וגורם לה לצאת למסע ולהתחקות אחר חוויותיה של אמה. בניסיונה להתקרב ולהידמות לאמה והן סדרה של טעויות של קרוביה מוצאת את עצמה תרצה בזרועותיו של עקביה ונישאת לו. אבל גם נישואים אלו אינם מביאים לה את האושר המיוחל ותרצה מוצאת את עצמה כמו הוריה בנשואים לא מאושרים.
 294A5903_בדמי_ימיה
במקום קסום (תיאטרון החאן) המלא כולו באווירה מיוחדת המלווה את האנשים המגיעים למקום ובמיוחד להצגה הספציפית הזו, ותורם רבות להנאה ולחוויה המיוחדת והקסומה של נוכחות וצפייה בהצגה.
ההצגה, קטנה ואינטימית, הבמה מינימליסטית ועם זאת עולם ומלואו, השפה העגנונית, השחקנים המוכשרים שבעבודת צוות מתואמת להפליא אשר בניהם בולטת הדמות של תרצה (שחקנית מוכשרת וכובשת לב אשר אני מקווה שעוד נמשיך לשמוע ממנה רבות), סך כל הדברים מביאים לתוצאה קולחת, מעניינת, מענגת ונפלאה.
רוצו לראות!
294A6091_בדמי_ימיה
משתתפים:
אור לומברוזו – תרצה, ביתם של לאה ומינץ
אודליה מורה-מטלון – קילא, סוכנת הבית בבית משפחת מינץ
דודו בן-זאב – מינץ, בן למשפחת סוחרים, אביה של תרצה, אלמן
יואב היימן – עקביה מזל, אהובה לשעבר של האם לאה, מורה בסמינריון למורות
עירית פשטן – מינטשי גוטליב, חברת ילדות של האם לאה
יובל אורון – לנדא, סטודנט המאוהב בתרצה
עברית: ע”פ ש”י עגנון
עיבוד: שחר פנקס
בימוי: שיר גולדברג
תפאורה ותלבושות: רוני וילוז’ני
תאורה: רוני כהן
מוסיקה: שלומי ברטונוב
תנועה: עומר שמר
עיצוב מסיכה: אמירה פנקס וסטודיו מרבה ידיים
שפה ודיבור: דן ענבר
קרדיט צילום: יעל אילן
294A5938_בדמי_ימיה

יום שני, 31 ביולי 2017

בלו – דניאל סטיל



'בלו' עוסק בכוחה המרפא של הנתינה והאהבה לזולת.
בעקבות אסון בחייה של ג’יני קרטר, כדרך להתמודד עם האובדן, היא נוטשת את חייה הבורגנים עוזבת הכל ועוברת לעבוד בארגון לזכויות אדם, שם היא נשלחת למשימות באזורים מסוכנים בעולם, בתנאי שטח קשים להקל על סבלם של נפגעים באותם איזורים. עבודה שלא מותירה לה זמן לחשוב ולטבוע בכאביה הפרטיים.
באחת מאותן תקופות של בין לבין משימות, ערב חג, אחד מאותם ימים שהבדידות קשה בהם, יוצאת ג'ני מביתה ובמהלך טיול מעל גשר היא צופה בנהר ומחשבות אובדניות בראשה. מזווית עיניה היא מבחינה בתנועה שמשנה את חייה. כך היא פוגשת בבלו, נער שעיניו הכחולות והמיוחדות העניקו לו את שמו. בלו ילד חסר בית, אשר מוצא מחסה זמני מהקור במחסן עיריה. החיים לא האירו פנים לבלו. הוריו נפטרו והוא אף עזב את החיים הקשים בבית דודתו האפוטרופוסית שלו, שאינה רוצה בו בחייה ועבר לחיות ברחוב.
"שדים" מעברו של בלו מתגלים בדמותו של כומר המנצל את מעמדו וכוחו להתעלל מינית בילדים, בעוד הסביבה והכנסיה מעלימים עין ועוברים לסדר היום. ג'ני נרתמת למלחמה בנושא, למען בלו ולמען כל אותם ילדים שנפגעו.
המפגש המקרי בין בלו וג'ני והקשר המיוחד שנוצר בניהם מהווה הצלה עבור שניהם ומעניק טעם וסיבה לחייהם.
דניאל סטיל היא סופרת מאוד פורה, והיו שנים שאהבתי לקרוא את ספריה. אבל לאחר תקופה הרגשתי שמיציתי, סגנון הכתיבה שלה קצת נמאס עלי. עתה לאחר הפסקה של מספר שנים אמרתי לעצמי שאולי כדאי לנסות שוב והופתעתי לטובה. הנושאים בהם נגע הספר היו מעניינים, מרגשים ונוגעים ללב.

בלו, מאת: דניאל סטיל
BLUE – Danielle Steel
מאנגלית: יפעה הדר
שנת הוצאה: 2017 
מס' עמודים: 272

יום שלישי, 13 ביוני 2017

בטיבט הסודית - תיאודור איליון



'בטיבט הסודית' הוא יומן מסע שכתב הטייל הגרמני תיאודור אילון על מסע בן שנתיים אליו יצא בשנת 1934 לטיבט, מדינה מסתורית ומרתקת שבאותה תקופה, טרום הכיבוש הסיני, הייתה סגורה ומסוגרת בפני העולם. על מנת לחדור ולטייל במדינה, היה עליו להסוות את עצמו. הוא צבע את שערו הבלונדיני לשחור, צמצם את עיניו כדי להסתיר את צבען הכחול וכדי לשוות להן מראה של עיניים מלוכסנות, שם פקקים בנחיריו כדי לשוות להם מראה "אסייתי", צבע את פניו בתמיסה של שמן ויוד כדי להכהותם ולמד מראש בצורה בסיסית את מיומנויות השפה הטיבטית. הוא נדד במסווה של נזיר טיבטי ובמקרים רבים העמיד פני חירש אילם.
הספר מתאר את הכנותיו המדוקדקות לקראת המסע. הכנות שכללו הכנות פיזיות ונפשיות לקראת מסע מסובך וארוך. המסע עצמו כלל הליכות ארוכות, ממושכות ומאמץ פיזי רב מאוד בתנאי שטח הרריים קשים, מאמץ יומיומי להתחפש ולהשתלב בן האנשים אבל יחד עם זה מפגש עם תרבות ומנהגים שונים, חוויות הכוללות תופעות טבע לא מוסברות, מפגש עם האוכלוסייה המגוונת, עם הנוודים הפשוטים טובי הלב, היתקלויות בשודדים קשוחים אבל גם תמימים, מפגשים עם אנשי דת וחוכמה לצד שרלטנים,  וכל זה בניסיון ללמוד, להבין ואולי להתחיל לפענח סודות תרבותיים ורוחניים של עולם מסתורי.
במהלך הספר איליון מספר את רשמיו מהמסע מהמנהגים המקומיים. הוא מביע סלידה מהלאמות אותם הוא רואה כמושחתים. מאידך הוא מתפעל מהנזירים הבודהיסטיים ומאורח החיים שלהם אותו הוא רואה כאורח חיים אידיאלי.
ספרי מסעות הם, בדרך כלל, לא סוג הספרים שאני נוהגת לקרוא אבל יש לי "חולשה" לספרים הנוגעים למזרח הרחוק, לתרבות המזרחית וטיולים לא מעטים במזרח הרחוק. לכן הספר הזה קסם לי וגרם לי לחרוג ממנהגי. לשמחתי הספר סיפק לי הצצה נדירה, אותנטית, ולא שגרתית, למנהגיה ולחייה התרבותיים, הרוחניים והדתיים של אז בטיבט.

בטיבט הסודית, מאת: תיאודור איליון
מאנגלית: יאיר להט
הוצאה: אופוס
שנת הוצאה: 2015

מס' עמודים: 176

יום רביעי, 24 במאי 2017

סופה של אליס – גלית דהן קרליבך



'סוּפה של אליס' הוא סיפורה של סופה, בתה של אליס, אם חד הורית. שמה ניתן לה כי נולדה במהלך סופת חול מידברית. אבל למרות שמה חייה מתנהלים על מי מנוחות ולאו דווקא בשל רצונה. סופה גרה עם אמה במושב דרומי קטן, מנומנם ומוזנח בשם אבריים, בו חיים תושבים תמהוניים וצבעוניים. היא מנהלת את סניף הדואר, מכורה לקריאת ספרים, כותבת המכתבים הלא רשמית של המושב וחולמת להיות סופרת.
בילדותה הובחנה סופה כילדה מחוננת יחד עם חבר ילדותה מיכאל. שערים נפתחו בפניהם בשל יכולותיהם. בעוד מיכאל התקדם, למד והתפתח, סופה נשארה במושב וקפאה על שמריה בשל אי יכולתה של אמא לוותר על ילדתה, לשחרר ולתת לה לפרוח והתעקשותה "לשמור" על סופה מתחת לסינר שלה.
אליס, אמה, היא אישה קשוחה שמסרבת להתגמש לחיים. היא מיילדת פיראטית אשר מיילדת בביתה נשים אשר אין רוצות ללדת בבית החולים. היא שואפת שסופה תהייה מיילדת כמוה אבל סופה אינה שותפה לחלום הזה ומטפחת חלום משלה, להיות סופרת, ובין לבין היא מנסה להעלות על הכתב את סיפוריה וסיפוריהם של הסובבים אותה ברומן שלו היא קוראת 'חייהם של האנשים הצבעוניים'.
את חייה המנוהלים על מי מנוחות, משבש גבר זר מצולק ומסתורי, שעובר לגור במושב המנומנם, מעורר אותו בשיפוצים וחידושים ומזעזע את האדמה מתחת לחייהם של בני המושבה יחד ובניהם סופה ואליס. פצעים נפתחים, סודות מתגלים.
סוּפה של אליס הוא הרומן השלישי של גלית דהן קרליבך. בשבילי הוא הראשון שקראתי מספריה ובהחלט לא אחרון. העלילה שובת לב, מרתקת, סוחפת וכתובה בשפה עשירה. כל אלו מהווים עבורי הבטחה מפתה מאוד לקרוא את ספריה הקודמים ואת אלו שבוודאי עוד יבואו בעתיד.

מומלץ בחום.

סופה של אליס, מאת: גלית דהן קרליבך
שנת הוצאה: 2017 
מס' עמודים: 384

יום שלישי, 4 באפריל 2017

תישארי – תמי בצלאלי



'תישארי' מביא את סיפורה של דליה, אישה אמיצה שלאחר הרבה משברים, ויתורים והקרבה, מחליטה החלטה אמיצה להגשים את רצונה האישי ולשים את טובתה והאושר האישי שלה לפני ועל אף רצונם של אחרים. אישה בת חמישים פלוס, לאחר שתי מערכות יחסים זוגיות, אם לשלושה וסבתא, מוצאת את אהבת חייה, יוצאת מהארון, נוטשת את הכל ועוזבת כדי לפתוח, להתחיל חיים חדשים ולהישאר.
דליה, מספרת באומץ על חייה. על נישואיה הראשונים לעמיחי איתו נשארה 10 שנים למרות שזוגיות כבר לא הייתה שם. על שני בניה שנולדו לה בנישואים אלו ועל דיכאון אחרי לידה ממנו סבלה שנים. על נישואיה שהשניים לדניאל, נישואים שנמשכו 20 שנה, בהם נולדה בתה. נישואים בהם חוותה חופש רב אבל שוב גם הרבה בדידות ואכזבה. חיים שבהם הרצון והנסיון ליצור משפחה חדשה ומגובשת נכשל והנפגע העיקרי הוא בנה הבכור הרגיש שלא מצליח למצוא שפה משותפת עם האב החורג.
וכל זאת עד שבפגישה וירטואלית באינטרנט, דרך 'קפה דה מרקר', נתקלת דליה במירהג'י. הפגישה הוירטואלית הופכת לפגישה פנים מול פנים. פגישה שבה מתגלה הכימיה, שבה היא מגלה שהגיעה לבית האמיתי. בית שעבורו צריכים לבצע ויתורים עצובים, כואבים, לא נשלטים ומכמירי לב.
דליה מנסה שוב ושוב לבנות בית ועוד בית, הן רוחני והן פיזי. עד שלבסוף מחליטה החלטה אמיצה לעזוב את כל אותם בתים ולבנות בית חדש ומאושר ובו להישאר.
הציור, או יותר נכון הרישום, תופס חלק ניכר בסיפור. החל בכריכה של אוסף מגובב של בתים המרמז על הסיפור עצמו. וממשיך ברישומים מיוחדים, מאירים ורומזניים המשולבים בין ובתוך הפרקים. ומרתק עוד יותר ההשוואות וההשלכות שנעשות בתוך הסיפור עצמו בן הציור לחיים.
מתוך ראיונות באינטרנט עם תמי בצלאלי, התגלה כי בינה ודליה יש קווים רבים של דמיון והספר מביא פרטים רבים מחייה האישיים של הסופרת.

מעניין ומומלץ בחום.

לינק לגלריה 'בתים שעוזבים'. צוייר בתקופה שתמי בצלאלי בנתה בית ומוזכר בספר.

תישארי, מאת: תמי בצלאלי
שנת הוצאה: 2016 
מס' עמודים: 394



יום ראשון, 5 במרץ 2017

הצגה – “תרופה” – תיאטרון הספרייה


Trufa-Zwecker  (149)
"תרופה" - צילום: ליוסי צבקר
אריה שטיין , גיבור המחזה "תרופה", עורך דין גרמני ממוצא יהודי העוסק ברישום של פטנטים מדעיים אשר מגיע בעקבות מותו של אביו, יהודה, מדען בעל שם וחוקר מוח, למעבדה המוזנחת של האב באוניברסיטת היידלברג, על מנת לרוקן אותה. נבירה במסמכים מגלה לאריה מחקר שאביו ניהל לפני כשלושים שנה אשר עוסק בתרופה לאלצהיימר.
המחזה מתנהל כולו במעבדה, וקופץ בזמנים הלוך חזור בן האב המנהל את המחקר לבן המנסה להבין מה קרה? מדוע המחקר הופסק ומדוע אביו לא פירסם את תגליתו?
בהדרגה, מתברר כי בסיס המחקר מקורו בחומרים וניסויים שנערכו על ידי הנאצים בילדים יהודים במחנות. ידיעה שעצרה את האב מלפרסם את ממצאיו ואף הביאה לניסיון לשרוף את המידע. עתה אריה הבן, עומד בפני כמה דילמות, כשאחת מהן היא הדילמה המוסרית האם להוציא את התרופה לשוק ולהתעשר או לזנוח את כל העניין בגלל הפשעים שנעשו עם חומרים אלה. והן בפני דילמה נוספת של הזהות היהודית שלו, האם להתכחש לה או שלא.
אחד הדברים המעניינים והמיוחדים בהצגה הוא שאותו שחקן (דני גבע) משחק את האב ואת הבן ובשניות מלהטט בן הדמויות עד שלפעמים הגבולות בן הדמויות מטשטשות.
Trufa-Zwecker  (196)
צילום: יוסי צבקר

שחקנית נוספת שכבשה את תשומת ליבי היתה קייטלין פינקל. היא מגלמת סטודנטית מהפכנית מעברו של האב, שחקנית שופעת אנרגיה הכובשת את הצופה בחינניות שלה.
ההצגה מעמידה בפני הצופה דילמה מוסרית שלא בטוח שיש לה פיתרון חד משמעי, ומעלה שאלות קשות. עם זאת דרכי ההצגה של הדילמה והנסיון להגיע לפיתרון מוצגים במשחק מעולה, מרתק וכובש.
Trufa-Zwecker  (304)
צילום: יוסי צבקר

ההצגה בעלת פוטנציאל רב ומקווה שיימצא בפניה האפשרות להמשיך להתקיים ולהציג גם בפני קהל נוסף חוץ מאלו שמגיעים לבית צבי לצפות בה.
כמובן שממליצה בחום.
תודה לתיאטרון הספרייה, ולמועדון הצופות של סלונה.
תרופה-1
בהשתתפות בוגרי בית צבי: דני גבע, מורן בן אריה, אודי בן דוד, קייטלין פינקל
מאת: מאיה שעיה
בימוי: מאיה שעיה
תפאורה ותלבושות: דלית ענבר
תלבושות: דפנה פרץ
תאורה : אורי מורג
מוסיקה: אריאל קשת
הדרכת טקסט: דפנה מרסר-הדרי
קרדיט צילום: יוסי צבקר
תרופה3
תמונת ההצגה

יום שלישי, 28 בפברואר 2017

האורחים – אופיר טושה גפלה



האורחים

'האורחים' הוא פרי יצירתו האחרון של אופיר טושה גפלה. סופר כישרוני ומיוחד שכל ספר שלו הוא חוויה מיוחדת בפני עצמה. לספרו הראשון 'עולם הסוף' התוודעתי במקרה לפני כמה שנים. התחלתי לקרוא אותו רק כדי לרצות את בתי שלא גמרה להלל אותו, אבל אחרי כמה דפים נשאבתי, לא יכולתי להניח מהיד ונהפכתי למעריצה שקוראת כל ספר שהוא מוציא (ויוציא) לאור.
האורחים לא איכזב. אופיר טושה גפלה בסגנונו המיוחד ובכישרון גדול הצליח שוב להפתיע, לרתק ולהדהים מחדש בעולם וברעיון שברא.
העולם של הספר האורחים, מתרכז סביב אירוע עולמי, שהתרחש 5 שנים לפני כן, ותחילתו ב־ 11 בינואר בשעה 4:19 לפנות בוקר. אירוע שארך שבוע ימים ונקרא 'שבוע המטמורפוזה'. באותו היום אנשים התעוררו כשמתנה מחכה להם ליד הדלת. קופסא ובה זוג נעלים כל אחד לפי מידתו וטעמו. כל אלו אשר נעלו את הנעלים מייד התחיל לפעול עליו תהליך המטמורפוזה. בתהליך זה מתחילים האנשים להשתנות לאדם אחר (פיזית ותודעתית), לאדם שעורר בהם את רגשות השנאה העזים ביותר שחשו בחייהם (נשים, גברים, בני משפחה, קשישים נאצים, שליטים ואפילו אנשים שכבר הלכו לעולמם). היחידים ש"ניצלו" מהמטמורפוזה היו ילדים מתחת לגיל 14, חולים תרדמת, קטועי רגלים, ואנשים אקרעיים שנעליהם נגנבו).
השבוע הזה יצר כאוס עולמי, שמנשך גם לאחר שהשבוע נגמר. בסופו חזרו האנשים להיות הם עצמם. אבל, חלומותיהם נשללו מאיתם. כל אחד התחיל לחלום את חלומותיו של מי ששנא אותו, ואלו שלא היה להם שונא, התפוגגו (בהמשך אפילו יוקם בית קברות ומוזיאון הנצחה מיוחד לאותם נעלמים).
גיבור הספר, אדם קור, שבימי המטמורפוזה הפך לאישה יפנית אותה פגש בעברו, הינו חוקר פרטי, שבעקבות השבוע ההוא המציא מיקצוע חדש לפרנסתו והוא לאתר עבור האנשים את ה"מקורי" שלהם, כלומר את מי ששנא אותם ושאת חלומותיו הם חולמים (וזה יכול להיות יותר מאדם אחד). הוא משחזר לעצמו ביומן את ימי המטמורפוזה את ההשלכות שלה שממשיכות להשפיע גם 5 שנים קדימה ועם המחשבה האם יתרחש ארוע נוסף, ומה הוא יביא עימו?

מומלץ בחום רב.
מחכה (בחוסר סבלנות) לספרו הבא שיגיע.

האורחים, מאת: אופיר טושה גפלה
הוצאה: כתר
שנת הוצאה: 2016 
מס' עמודים: 368

רווח של חמש - טלי כהן־צדק

    "רווח של חמש" עוסק באהבת אם לבנה במציאות כל כך ישראלית. נתי היא אם לבן שעומד להתגייס וכמו שהיא מכירה אותו הוא ירצה להתגייס לי...