דפים

יום ראשון, 9 בפברואר 2020

רכוש רדוף – א"ס באייט




"רכוש רדוף" הוא סיפור המשלב בתוכו שירה אנגלית בסגנון ויקטוריאני, סיפור אהבה, מסתוריות, פיות, טרגדיה, מלחמת כוחות באקדמיה, טירות עתיקות אנגליות. בקיצור הכל מהכל. והכל נכתב בכישרון רב ובצורה מרתקת.
הסיפור מתרחש ב-2 תקופות, אנגליה של שנות ה-80 ובמאה ה-18 בתקופה הוויקטוריאנית.
באנגליה של שנות ה-80, ד”ר רונלד מיצ’ל הוא עוזר מחקר של פרופסור בלקאדר. במהלך מחקר בספריה על המשורר רנדולף הנרי א"ש, מוצא רונלד שני מכתבים עתיקים ללא תאריך מוגדר, מהתקופה הוויקטוריאנית, המופנים לאישה בלתי ידועה שהיא איננה אשתו של הסופר. הוא לוקח את המכתבים במטרה להתחקות אחר האישה אליה היה מיועד המכתב.
בעקבות רמזים שהיו שזורים במכתב מגלה רולנד כי האישה היא משוררת בשם כריסטבל למונט, אישה אשר הייתה ידועה בתקופתה כמשוררת לסבית ופמיניסטית בדעותיה.
על ידי כך נחשף קשר בן שני אנשים ידועים שלא היה ידוע מעולם.
הוא חובר לד"ר מוד ביילי המשמשת מומחית בתחומה לסופרת והיא אף צאצאית של משפחת הסופרת. יחד הם יוצאים למסע שמטרתו להתחקות אחרי יומנים, מסמכים ומכתבים שמתגלים באקראי וכל זאת על מנת לחשוף קשר שהוסתר מעיני העולם.
העלילה נעה קדימה ואחורה בזמן. במאה ה 18 עם סיפור אהבתם של שני המשוררים, מלווים בקטעי שירה ודיונים על מקורות ולבטים בכתיבה. ופעם אחרת באנגליה של שנות השמונים על מסעם של שני החוקרים בדרך לחשיפת הסיפור.
אבל ככל שהמסע מתקדם, רונלד ומוד מעוררים הרבה תשומת לב בקרב החוקרים האחרים אשר רוצים אף הם נתח בחגיגה.
מרתק איך הסופרת בנתה עולם שלם של יצירות, שירה ודיונים שונים סביב יצירות ומשוררים שלא היו קיימים מעולם.
ספר נהדר. מומלץ בחום רב לחובבי השירה וגם לאלו שלא.


הספר ניתן לקריאה במסגרת שיתוף פעולה של מועדון הקוראות עם אתר אינדיבוק.


רכוש רדוף, מאת: א"ס באייט
POSSESSION / A.S. Byatt
מאנגלית: קטיה בנוביץ'
הוצאת: מחברות לספרות
שנת הוצאה: 2019
מס' עמודים: 576


הצגה – "סיפור על אהבה וחושך" – תיאטרון החאן


                                    צילום: יעל אילן
"סיפור על אהבה וחושך" מבוסס על פרקים בספרו האוטוביוגרפי של עמוס עוז. סיפור ילדותו וסיפורה של משפחתו, משפחת קלוזנר. משפחה אשר חיה בשכונת כרם אברהם בירושלים. ברקע מתרחשים ומלווים את הסיפור המאורעות הגדולים של התקופה, המנדט הבריטי, הכרזת המדינה, המצור על ירושלים, מלחמת השחרור ושנותיה הראשונות של המדינה.
        צילום: יעל אילן
עמוס המבוגר, משחזר את סיפורי ילדותו יחד עם רוחות העבר של משפחתו, מנסה להבין ולהיזכר מה קרה שם, ומנסה להגיע להבנה ולמזור לפצע המדמם בחייו מאז ילדותו ועמוק לתוך בגרותו. מהי הסיבה להתאבדותה של אימו.
        צילום: יעל אילן
את ההצגה ראיתי במקביל לקריאת הספר. ההצגה ריגשה אותי מאוד והעניקה מימד נוסף לחוויית הקריאה. ההצגה והשחקנים הצליחו להעביר את אווירת התקופה, את העוני והחוסר בדירת המרתף הקטנה והחשוכה, את הצהלה והאושר לאחר ההצבעה באו"ם, אווירת הפחד בתקופת מלחמת השחרור לאחר זוועות המלחמה האחרת.
                                     צילום: יעל אילן
מרגש עד דמעות, היה לראות את השחקנית אודליה מורה-מטלון, בתפקידה כסבתא שלומית. סבתא חולת ניקיון אשר נושאת מונולוג "בשבחי" החיידקים והכולרה בעוד היא רוחצת ומחטאת באמבטיה את נכדה עמוס.
תמר אלקן מאושר במשחקה כאמו של עמוס עוז, מצליחה במעט מילים ועם הרבה הבעות פנים להעביר את רגישותה ודאגתה של האם לילד ואת הדיכאון בה היא נמצאת.
יהויכין פרידלנדר שחקן נהדר המפתיע כל פעם מחדש בשלל הדמויות שהוא משחק. הוא מעביר בהצגה זו ברגישות גדולה את דמותו של עמוס עוז המבוגר אשר נזכר, נוגע ומנסה להתמודד עם ארועי ילדותו ובכאב אשר מלווה אותו מילדותו.
הילד, יונתן בר-אור, אשר שיחק את עמוס הילד, שיחק בצורה כובשת לב ויוצאת דופן בחינניותה. לא אתפלא אם נשמע ממנו בעתיד.
        צילום: יעל אילן
        צילום: יעל אילן

הצגה מרגשת על תקופה מיוחדת ועל אדם מיוחד. מומלצת בחום רב מאוד.

תודה לתיאטרון החאן על החוויה.


תקציר ההצגה מתוך אתר החאן:
זהו סיפורה של משפחת קלוזנר, משפחה קטנה בת שלושה דורות, שחיה בשכונת כרם אברהם הירושלמית בימי המנדט הבריטי, מלחמת השחרור ושנותיה הראשונות של המדינה, וחווה את המאורעות הגדולים של תקופתה. עמוס הסופר, צולל אל תוך זיכרונותיו מימי ילדותו בירושלים, כדי לנסות ולהבין מדוע התאבדה אמו, פניה.
“סיפור על אהבה וחושך” הינו ספרו האוטוביוגרפי המופתי של עמוס עוז, אשר תורגם למעלה מ-30 שפות והוגדר כאחד הספרים הטובים ביותר שנכתבו בשפה העברית.


דרמה תקופתית מרגשת על פי פרקים מספרו של עמוס עוז “סיפור על אהבה וחושך”
עיבוד ובימוי: איה קפלן 
דרמטורגיה: שחר פנקס
תפאורה: אדם קלר 
תלבושות: סבטלנה ברגר 
תאורה: רוני כהן מוסיקה: דורי פרנס 
תנועה: עמית זמיר
וידאו-ארט: גיא רומם, סטודיו Insight
משתתפים: תמר אלקן מאושר, הילדים יונתן בר אור/פטר קנולר, יואב היימן, אודליה מורה-מטלון, כרמית מסילתי-קפלן, ויטלי פרידלנד, יהויכין פרידלנדר, אריה צ'רנר.
קרדיט צילום: יעל אילן