דפים

יום שני, 30 בנובמבר 2015

לילות קיץ ארוכים – אהרן אפלפלד



לילות קיץ ארוכים

בעיצומה של מלחמת העולם השנייה מוסר אביו של יאנק (מיכאל), את בנו לידי אחד מעובדיו הנוצריים במחסן העץ. יאנק, ילד אוקראיני יהודי בן 11, נמסר להשגחתו של סבא סרגיי (אין בניהם קשר ביולוגי), חייל ומפקד מצטיין ביחידה מובחרת בעברו, אשר איבד את מאור עינייו, וזאת על מנת להצילו מידי הגרמנים, תוך הבטחה לחזור בקרוב.
יחד יוצאים השניים לחיי נדודים, חיים לא קלים ומסוכנים, וכל הזמן מדגיש ושב ומדגיש סבא סרגיי בעיני הילד שהם נוודים ולא מקבצי נדבות.
הם נודדים בדרכים ממקום למקום, מכפר לכפר ללא יעד ברור כשיאנק משמש עיניים פיזיות עבור סבא סרגיי ואילו האחרון משמש עיניים נפשיות לילד. סבא סרגיי מלמד את הילד מהי הישרדות, אמונה ואנושיות וכן מהו רוע. הוא מכין את הילד גם גופנית וגם נפשית לקראת החיים האמיתיים.
השניים מפתחים קשר מיוחד בניהם. הסבא מלמד ומאמן והילד לומד, מפנים ומיישם. כל זאת, תוך כדי נדודים כשהם חיים מנדיבות ליבם של אנשים ובין השורות מטפטפות זוועות המלחמה.
"לילות קיץ ארוכים" הוא ספר נוגע ללב שבדרכו המינימליסטית הוא עוסק בנדודים, חניכה, והתבגרות.
ספר שעם כל המינימליות שבו, מצליח לגעת בליבו של הקורא אשר מצליח לקרוא בין השורות עצב עמוק וכאב.
עבורי זהו ספרו הראשון של אפלפלד אשר אני קוראת ובהחלט לא האחרון.

מומלץ בחום.

הספר ניקרא באדיבות הקבוצה מדברים על ספרים ובאדיבות הוצאת כינרת, זמורה ביתן

לילות קיץ ארוכים, מאת: אהרן אפלפלד
הוצאה: כנרת, זמורה ביתן
שנת הוצאה: 2015

מס' עמודים: 216


יום שלישי, 3 בנובמבר 2015

שטן בירושלים - נעמי רגן



"שטן בירושלים" הוא ספר המבוסס על מקרה אמיתי (פרשת הרב "אליאור חן"). הוא מביא את סיפורה של משפחה חרדית שהופכת להיות קורבן של קבליסט משיחי פסיכופת.
דניאלה ושלומי גודמן הם זוג אמריקאי חרדי, צעיר ותמים. הם מבצעים עליה מתוך התלהבות ציונית, מביאים לעולם 7 ילדים, אבל החיים אינם קלים והתאקלמותם בארץ אינה קלה. הפרוטה אינה מצויה בכיסם והבעל התמים לא במיוחד עוזר בפרנסה. מתוך הקשיים הכלכליים, המנטליים והזוגיים, נשאבת המשפחה לכת מסוכנת הנשלטת על ידי נוכל שרלטן המציג עצמו כמקובל. הרב הנוכל הוא בעל כריזמה וקסם אישי שמהפנטים את המשפחה, גורמים להם ליפול בשביו, לנתק את קישריהם עם המשפחה ועם החברים ועל ידי כך הוא גורר אותם אל אסונם.
ההורים מהופנטים מהרב השרלטן, והסובלים העיקריים הם הילדים התמימים אשר שניים מתוכם מגיעים במצב חמור לבית החולים, אחד מהם בן ה-4 סובל מכוויות חמורות ואילו השני, בן 3, מחוסר הכרה עקב פגיעה מוחית. והאם אינה משתפת פעולה עם המשטרה שמתחילה לחקור ומנסה להגיע לשורש העניין. אבל לאט לאט חוזרת האם למציאות, חומרת המצב מתגלה לעיניה
מזמן שלא קראתי ספר כזה, כל כך קשה, עצוב, וכואב המשאיר את הקורא ללא אוויר, ומזועזע ויחד עם זאת לא הייתי מסוגלת להניח את את הספר מהיידים. הרגשתי חייבת לקרוא ולהבין, איך אפשר? איך מגיעים למצב כזה כל כך בלתי נתפס?
מזמן שלא קראתי ספר כזה, כל כך קשה, עצוב, וכואב המשאיר את הקורא ללא אוויר, ומזועזע ויחד עם זאת לא הייתי מסוגלת להניח את את הספר מהיידים. הרגשתי חייבת לקרוא ולהבין, איך אפשר? איך מגיעים למצב כזה כל כך בלתי נתפס?
אני כאם, יודעת שלא אהיה מסוגלת לעמוד בצד ולצפות באדישות במישהו שפוגע בדבר היקר לי ביותר ולא להגיב, אז כיצד אם אחרת מסוגלת בכזו אדישות? ומצד שני, מי אני שאשפוט אדם פגיע שנמצא במצוקה או בתקופה קשה בחייו וכל שהוא מחפש זו אמונה להיתלות בה, ידידות, עזרה, הבנה. כל דבר שיקל על מצוקתו.

ספר מומלץ בחום. עם כל הקושי בקריאתו, לדעתי כדאי שלא לוותר. אפשר ללמוד ממנו יותר מדבר אחד או שניים. על כוחם של כתות והשפעתם על האנשים.

שטן בירושלים, מאת: נעמי רגן
שנת הוצאה: 2015 
מס' עמודים: 336

הצגה - "מר ורטיגו" - תיאטרון גשר



מר ורטיגו 1
"מר ורטיגו"

"מר ורטיגו", היא הצגה על פי רומן באותו השם מאת פול אוסטר, המביאה את סיפורו של וולט, ילד יתום בתקופת השפל הכלכלי באמריקה, שנאסף על ידי איש כריזמטי ומיסתורי מהרחוב, המבטיח לו את הבלתי אפשרי, לעוף. האיש המיסתורי, מאסטר יהודי, אוסף אותו לביתו בחווה נידחת, מפגיש אותו עם קבוצת אנשים מוזרה, איזופוס (בחור כושי חכם ונכה שעבר התעללות), מאמא סו (אינדיאנית שכל משפחתה נרצחה) ומריון ווית'רספון (בעלת החווה) שאף אותם אסף המאסטר לביתו, ואלו הופכים למשפחתו. לאחר סידרת אימונים פנאטית ושלל יסורים וולט שאותם המאסטר מעביר את וולט על מנת לטהר את נפשו, מצליח וולט לעשות את הבלתי אפשרי, ולומד לעוף.
מר ורטיגו 2
מר ורטיגו 3
וולט והמאסטר יוצאים למסע הופעות, אבל כגודל ההצלחה כך גם גודל הנפילה. וולט, ממריא לפסגות גבוהות של עושר והצלחה אבל בלית ברירה, הוא הולך ומתבגר, וככל שנפשו מאבדת את התמימות וחווה אלימות ויצרים, הוא נכנס לסחרור, ומתרסק לתהומות עמוקים.
מר ורטיגו 4
הספר "מר ורטיגו" נכתב ויצא לאור בשנת 1994 בידי פול אוסטר (סופר יהודי אמריקאי הנחשב לאחד הסופרים החשובים בעולם) ומיד רכש לעצמו רבבות מעריצים ברחבי העולם, זו הפעם הראשונה שהספר זוכה לעיבוד בימתי.
למען הגילוי הנאות, את הספר עצמו לא קראתי (עניין שיתוקן בהקדם האפשרי). אבל לפני ההצגה עם קריאת תקציר ההצגה, חשבתי לעצמי כיצד יוכלו הבמאי והשחקנים להיות נאמנים למקור, להציג ולפתור לקהל את יכולת התעופה של השחקן. אבל טעיתי בכיוון מחשבתי ועניין התעופה, והטכניקה להציג תעופה לא היה לב העניין בהצגה. בעיני לב הסיפור התמקד בדרך אל היכולת לעוף, בכוחה של אמונה ואהבה, ביחסי הרעות בן האנשים (או בהעדרם) וכיצג רוע מוחלט או טוב בכוחם להשפיע על נפשות תמימות.
התפאורה בהצגה מנימליסטית. עניין ששמתי לב אליו,  אשר חוזר שוב ושוב בהצגות של תיאטרון גשר. ואין בדברי כוונה להתלונן אלא להיפך, כולי התפעלות פעם אחר פעם, ושוב בהצגה הנוכחית. על הבמה יש מעט מאוד תפאורה ועם זאת המעט הזה מתאר ומציג הרבה מאוד ואין הרגשה של חוסר. החווה במדבר המוצגת ע"י כדורים גדולים המתרוצצים על הבמה כמו כדורי אבק, החווה הנטושה המוצגת על ידי כמה אביזרים הפוכים, ושיא ההצגה בעיני הייתה הדרך בה הומחש לקהל עניין התעופה.
מר ורטיגו 5
וולט כבש אותי בתמימותו וכך גם המאסטר בכאריזמה הגדולה והכובשת שלו ועל כך שאפו גדול לשני השחקנים הללו שבמשחקם החזיקו את לב ההצגה.
ההצגה היא תענוג רצוף. אי אפשר שלא להישאב להצגה, ליפול בקיסמה, להישאב לכריזמה של המאסטר, לכאוב את כאבו של וולט לרצות לבכות איתו בכאבו ולשמוח בשמחותיו. ממליצה לכם בחום רב, שלא לפספס את ההצגה המיוחדת הזו ולעבור ערב שכולו חוויה מיוחדת.
תודה לתיאטרון גשר, ולמועדון הצופות של סלונה על הזכות לצפות בהצגה המיוחדת הזו.

על פי הרומן "מר ורטיגו" מאת פול אוסטר

מחזה:  יואב שוטן- גושן, עירד רובינשטיין
בימוי:  עירד רובינשטיין
שחקנים: הלל קפון, גלעד קלטר, אנג'לה שטיינגרט, אורי יניב, קארין סרויה, מיקי לאון, לוסי דובינצ'יק, פאולו א. מואורה, מיכאל ריבקין
תפאורה ותלבושות:  מיכאל קרמנקו
תאורה:  אבי יונה בואנו (במבי)
כוראוגרפיה:  עמית זמיר
סאונד:  מיכאל וייסבורד
עוזר במאי:  סשה קריינדלין
מפיק בפועל:  רומן קבטנר
צילום: רדי רובינשטיין

מר ורטיגו 6

פוסטר ההצגה

יום שני, 2 בנובמבר 2015

הצגה - "קיטור" - בית צבי



קיטור 1
"קיטור"

תיאטרון הוא אחד מהאהבות הגדולות שלי בשנים האחרונות. עד כדי כך אני נהנית, שאם אבדוק אחורה בלוח השנה שלי אפשר יהיה לגלות שאין חודש שאני לא הולכת לפחות ל 2-3 הצגות. עד כדי כך שבן זוגי מתלונן לפעמים שאני הולכת לתיאטרון ברמות לא הגיוניות. עד כדי כך שחברות מתלוצצות על חשבוני שהתיאטראות לא עומדות בקצב שלי. עם השנים ניסיתי ז'אנרים שונים, התוודעתי לשחקנים שונים ופיתחתי אהבה, כבוד והערצה לשחקנים מסוימים עד כדי כך שארוץ לכל הצגה שלהם.
אבל לדבר אחד לא שמתי לב ואותו גיליתי אחרי שצפיתי בהצגה קיטור. גיליתי שאני מקובעת לתיאטראות מסוימים ועם כמה שחשבתי שאני פתוחה לדברים חדשים, התברר לי שלא גיליתי פתיחות לתיאטראות של סטודנטים.
ההצגה קיטור מיוחדת בעיני מכמה סיבות. ראשית ועיקרית, היא פתחה עבורי עולם חדש ונישה חדשה של תיאטרון. סיבה נוספת היא שהופתעתי לטובה והתאהבתי. השחקניות היו מוכשרות ביותר, ההצגה הייתה עשויה היטב, ובקלות יכולה היתה להתחרות ברמתה בכל תיאטרון ממוסד ומכובד. מקווה ששנה הבאה אוכל לספר לכם ש"אימצתי" לעצמי תיאטראות נוספים ומאמינה שאהנה מהם ובה במידה אעודד את הדור החדש של שחקנים מוכשרים.
 "קיטור" (Steaming) הוא מחזה אנגלי אשר נכתב בידי המחזאית הבריטית נל דאן בשנת 1981 ואף זכתה עליו בפרס אוליבייה. הוא מוצג לראשונה בישראל בבית צבי בידי תלמידות שנה ג' - מחזור נ"ד.
"קיטור" מביאה את סיפורן של שש נשים באנגליה של שנות ה-70 המאוחרות אשר נפגשות להן מידי שבוע בסאונה שכונתית בלונדון. הנשים הן ממעמד שונה ולכל אחת סיפור חיים לא פשוט משלה. הסאונה מהווה עבור כל אחת מקום בו הן מתרחצות, מתייפות, מזיעות אבל בעיקר מקום לברוח אליו מכל צרות היומיום, מקום בו הן פוגשות אוזן קשבת בה יוכלו לפרוק את צרותיהן, לשתף בסודותיהם ולהוציא קיטור.
עד אשר ביום בהיר אחד מחליטה העירייה לסגור את הסאונה ולבנות במקומה ספרייה. אז מתאחדות הנשים ויוצאות להילחם לביטול הגזירה. ותוך כדי כך מלמדות את הקהל דבר אחד או שניים על מאבק נשי מהוא.
קיטור 2
ויולט (טל צ'רנבסקי) היא מנהלת הסאונה. היא הדמות הראשית בהצגה, מכירה את כל אחת ואחת מהנשים ומשמשת כותל עבורן. יש לה מילה חמה, ועצה רגישה לכל אחת ואחת. הסאונה והנשים הם יותר מאשר מקום עבודה בשבילה.
גברת מדאו (יעל ארביב), אישה קשישה המגיעה מידי שבוע עם בתה הצעירה דון (רחלי איצקוביץ'), בחורה מוגבלת שכנראה עברה התעללות מינית במפגש עם שוטרים. היא חרדה ואובססיבית לגורל הבת ומקפידה על כל מילה ותגובה של בתה.
דון (רחלי איצקוביץ') בתה הצעירה של גברת מדאו. נערה צעירה ומוזרה בהתנהגותה שנובעת כנראה מטראומה בעברה בה עברה כנראה התעללות מינית. הסאונה הוא מקום הבילוי היחידי בשבילה. דון, גונבת את ההצגה, היא מדהימה ומרתקת בהתנהגותה ובהתפתחותה לאורך ההצגה.
ג'וזי (אליה בר), צעירה ענייה חסרת השכלה, בעלת חוכמת רחוב וחבר אלים. היא בחובות תמידיים ורוצה להנות ממנעמי החיים, אבל נופלת פעם אחר פעם. ואם זאת אי אפשר שלא להתאהב בה ולרצות לחבק אותה.
ננסי (לינוי ארליך), אישה מבוססת ממעמד הביניים. אחת שלכאורה יש לה הכל אבל למעשה מצבה אינה פשוט. בעלה בגד בה ונטש אותה, והיא נשארה לבדה להתמודד עם המשפחה והילדים.
ג'ין (מיכל זיסקרוט), האינטלקטית שבחבורה המארגנת את הנשים למאבק נגד סגירת המקום.
 קיטור 3
באולם קטן, בו הקהל מרוכז סביב הבמה שבמרכזה מוצבת הסאונה והמעניקה לצופה הרגשה כאילו הוא שותף וחלק מארועי ההצגה. ברקע הוקרנו בקטעי הקישור תמונות/ציורים של אחוות נשים בסאונה המוסיפים לאווירה ולרושם הכללי של חווית הסאונה.
אי אפשר היה להישאר אדישים להצגה הזו. השחקניות מאוד מוכשרות וההצגה עשויה היטב וביד אומן, שבהחלט יכול להתחרות ברמתו (הן מבחינת משחק והן בימוי) בכל תיאטרון ממוסד ומכובד. מההצגה יצאתי כשכולי התלהבות מהשחקניות הסטודנטיות שהונחו והוכוונו על ידי במאית מקצועית  - מאיה שעיה. אני מאמינה ומקווה שעוד נשמע מהן רבות.
לכל אוהבי תיאטרון טוב, ממליצה לכם שלא לפספס את ההצגה, רוצו לראות.
תודה לבית צבי, ולמועדון הצופות של סלונה על הזכות לצפות בהצגה המיוחדת הזו.

"קיטור" מאת בית הספר לאמנויות הבמה "בית צבי"
שחקנים: חן יוסף, טל צ'רנבסקי, אליה בר, גל שדה, יעל ארביב, רחלי איצקוביץ , לינוי ארליך, ענת שרון, מיכל זיסקרוט (תלמידות שנה ג' - מחזור נ"ד)
מאת: נל דאן
בימוי: מאיה שעיה
עיצוב תלבושות: רוני וילוז'ני
עיצוב תפאורה: רוני וילוז'ני
התמונות נלקחו מתוך דף ההצגה של "בית צבי"
קיטור 4